Excel’de Veri Doğrulama’ya Genel Bir Bakış


Excel’de Veri doğrulama nedir?

Excel’in en yoğun kullanılan özelliklerinden birisi olan Veri doğrulama, bir hücreye veya seçtiğiniz aralığa girilebilecek veya girilmesi gereken verilerle ilgili kısıtlamaları tanımlamak için kullanabileceğiniz bir güzel ve kulla Excel özelliğidir.

Bknz: Excel’de Veri Doğrulama ve Kullanımı

Bknz: Excel’de Veri Doğrulama ve Kullanımı Eğim videoları

Excel’de çalışanların geçerli olmayan verileri ve aynı veriyi farklı şekillerde girmelerini  (Örn SGK, S.G.K, Sgk, sGK….vb) önlemek için veri doğrulamayı kullanabilirsiniz.

veri doğrulama vidoport.com.png

Veri Doğrulamada isterseniz, kullanıcıların geçersiz verileri girmesine izin verebilir, ancak bu veriyi hücreye girmeye çalıştıkları sırada uyarmayı tercih edebilirsiniz.

Veri doğrulama ne zaman yararlıdır?

Çalışanlarınız kendi aralarında çalışma kitabı paylaşmak istediğinizde ve çalışma kitabına girilen verilerin doğru ve tutarlı olmasını istediğinizde veri doğrulama kullanılır.

Başka şeylerin yanı sıra, veri doğrulamayı kullanarak aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Verileri bir listedeki önceden tanımlı öğelerle kısıtlamak:  Örneğin, departman türlerini Satış, Finans, Pazarlama ile sınırlayabilirsiniz. Benzer şekilde, çalışma sayfasının herhangi bir yerindeki hücre aralığından bir değer listesi oluşturabilirsiniz.

Bknz. Veri Doğrulama’da Özel Listelerin Kullanımı

Bknz: Veri doğrulama’da Düşeyara ve Listelerin Kullanımı

  • Belirtilen aralık dışında kalan sayıları kısıtlama: Örneğin, vade oranı belirlerken 30 günden fazla vade oranı verilmesini engelleyebilirsiniz.
  • Belirli bir zaman aralığı dışında kalan tarihleri kısıtlama: Örneğin, bugünün tarihi dışında bir tarih girilmesini engelleyebilirsiniz.
  • Belirli bir zaman aralığı dışında kalan süreleri kısıtlama: Örneğin, kahvaltı servisi için restoranın açıldığı saat ile 5 saat sonrası arasında bir zaman dilimi belirtebilirsiniz.
  • Metin karakterlerinin sayısını sınırlama: Örneğin, bir hücrede izin verilen karakter sayısını 10 veya daha az olacak şekilde sınırlayabilirsiniz. Benzer şekilde, tam ad alanı (C1) için belirli uzunluğu, ad alanının (A1) ve soyadı alanının (B1) geçerli uzunluğu artı 10 karakter olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Diğer hücrelerdeki formüllere veya değerlere dayalı olarak veri doğrulama: Örneğin, öngörülen toplam bordro değerine dayalı olarak komisyon ve ikramiyeler için 3.600 TL tutarında bir üst sınır ayarlamak için veri doğrulama kullanabilirsiniz. Kullanıcılar hücreye 3.600 TL’den büyük bir değer girerse doğrulama iletisi görüntülenir.

2016-07-10_14-26-38

 

 

 

About Excel, İleri Excel ve Ofis Eğitmeni - Yazar Ömer BAĞCI

vidoport.com'da Eğitmen İleri Düzey Excel 2021 ve Bilgisayarın B'si kitaplarının yazarı. Kurumsal İleri Düzey Excel eğitimleri ve Excel raporlama eğitimleri alanlarında çalışıyorum.
Bu yazı Genel Excel ve diğer konular içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.