Excel’de Ortalama Alma’da kullanılan yöntemleri ve farklılıklarını biliyor musunuz?


Excel’de Ortalama Alma İşlemleri..

Excel’de ortalama almak için; Ortalama alma İşlevlerini, ortalama alma özelliklerini ve Pivot tablo gibi farklı yöntemleri kullanabilirsiniz. Ortalama alma yöntemleri, ince detaylar ile birbirlerinden ayrılırlar.

Ortalama, Eğerortalama ve Çokeğerortalama işlevlerini kullanarak ortalamalar aldırmak

Ortalama işlevi aralıkların ortalamalarını almak için kullandığımız, Excel’de en çok kullanılan işlevlerin başında gelir. Ortalama işlevini, herhangi bir şart olmadan seçtiğiniz aralığın ortalamasını buldurmak için kullanabilirsiniz.

Bknz: Ortalama işlevinin anlatıldığı eğitim videoları

Eğerortalama İşlevi ise tek bir şarta bağlı ortalama almak için kullanılır. Ortalama işlevinden farkı, bu işlevde tek bir şarta bağlı olarak ortalama almasıdır.

Bknz: Excel’de Eğerortalama İşlevinin kullanım eğitim videoları

Çokeğerortalama İşlevi ise birden fazla şarta bağlı ortalama almak için kullanılan, gerek raporlama ekranları oluşturmada, gerekse özet tablo kullanmadığınız durumlarda birden fazla şarta bağlı ortalamalar almak için kullandığımız bir işlevdir.

Bknz: Excel’de ÇOKEĞERORTALAMA İşlevi eğitim videoları

Bu üç işlevin temel özelliği, ortalamaları bulmaları  ve mevcut liste düzenini bozmadan, sonuçları ayrı bir hücreye, sayfaya yada kitaba sonuçları yazdırabilmenizdir.

Alttoplam İşlevi ile Ortlama aldırmak

Alttoplam işlevinin 1 parametresini kullanarak, bir aralığın ortalamasını buldurabilirsiniz.  Alttoplam işlevinin Ortlama-Eğerortalama-Çokeğerortalama gibi işlevlerden farklı ise, Filtreleme uyguladığınız zaman ekranda görünen değerlerin ortalamasını almasıdır.

Oldukça kullanışlı olan bu işlev sayesinde, filtreleme uyguladığınız zaman kalan sonuçların ortalamalarını ayrı bir hücreye yazdırabilirsiniz.

Bknz: Excel’de Alttoplam işlevinin kullanımı

Alt Toplam Özelliğini kullanmak

Veri menüsünde yer alan Alt Toplam özelliği ise, Sıralama Yaptığınız alana göre ortalama aldırabilirsiniz. Alt Toplam özelliği, mevcut bir listedeki ortalamaları liste üzerinde gruplayarak gösterir. Ortalamaları özel bir kopyalama yöntemi ile ayrı bir alanda yazdırabilirsiniz.

Bknz: Excel’de Alt Toplam özelliğinin kullanımı

Pivot Table kullanarak Ortalamalar’ı Bulmak

Pivot Table – Özet Tablo oluşturarak, verilerin ortalamalarını oldukça kolay alabilirsiniz. Toplam Değerler alanına eklediğiniz alanlarda, rakamlar üzerinde sağ butona basarak Değer Özetleme Ölçütü seçeneğini seçerek, ortalama değerleri buldurabilirsiniz. Pivot Table özelliği sayesinde çok daha esnek ortalamalar buldurabilirsiniz.

Bknz: Excel’de Özet Tablo içeren eğitim videoları

Reklam

About Excel, İleri Excel ve Ofis Eğitmeni - Yazar Ömer BAĞCI

vidoport.com'da Eğitmen İleri Düzey Excel 2021 ve Bilgisayarın B'si kitaplarının yazarı. Kurumsal İleri Düzey Excel eğitimleri ve Excel raporlama eğitimleri alanlarında çalışıyorum.
Bu yazı Genel Excel ve diğer konular içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.